Nieuwsbericht

Cleanroomtraining schoonmaakmedewerkers ICS Groep

Keurig rekening houdend met het Corona-protocol hebben vorige week 16 medewerkers van het AMC-team (onderdeel van ICS Groep) deelgenomen aan de Cleanroom Basis training of Cleanroom Opfristraining. De training werd enthousiast verzorgd door Astrid Beelen van CSO Cleanroom. Bij indiensttreding krijgen onze schoonmaakmedewerkers bij Viasana een training waarin wordt uitgelegd hoe cleanrooms werken, wanneer micro-organismen doorgroeien en hoe we ervoor kunnen zorgen dat de ruimtes telkens weer perfect schoon zijn voor de kwetsbare patiënt.

Middels de juiste reinigingstechnieken en het bewust maken van hoe vervuiling ontstaat, waar deze zich vormt (niet of minder goed zichtbaar dan in ‘normale’ ruimtes) en hoe deze weg te halen of ‘af te doden’ met een desinfectiemiddel, dragen we bij aan het voorkomen van infecties bij de cliënten van Viasana. Dit onder de bezielende leiding van Rayonleidster Anita van den Akker. Zij heeft samen met haar team de afgelopen periode heel veel extra schoonmaakwerkzaamheden uitgevoerd. Dit werd recent door de directie van Viasana benadrukt, zij bedankten in een brief namens alle medewerkers van Viasana onze schoonmaakmedewerkers voor hun extra inzet.

De reiniging van kritische ruimtes in ziekenhuizen: een vak apart!

De meest kritische ruimtes voor patiënten zijn de ruimtes die als cleanroom worden gebouwd: ruimtes waar zeer sterk gefilterde en geconditioneerde lucht doorheen stroomt om te zorgen dat er zo min mogelijk micro-organismen (oa bacteriën of schimmels) in de lucht zitten en in de ruimtes zullen groeien. Door stroming van ‘schone lucht’ proberen we de kwetsbare patiënt te beschermen voor vuil in haar/zijn wonden.

De ruimtes waar de patiënt ‘open’ ligt zijn de cleanrooms. De bekendste kennen we als Operatie Kamer (OK). De bijbehorende opdekkamer (waar de operatie-instrumenten klaar liggen voor gebruik), de CSA (de centrale sterilisatie afdeling) en de apotheek waar infusen en injecties worden klaargemaakt, zijn ook cleanrooms. Infusen en injecties gaan rechtstreeks ons bloed in dus moeten zéér schoon zijn klaargemaakt zodat de patiënt geen infecties krijgt. Jaarlijks overlijden in heel Europa toch nog ca 90.000 patiënten aan onnodige infecties die in ziekenhuizen zijn opgelopen en dan hebben we het nog niet over die patiënten die langer ziek blijven door infecties. We blijven middelen ontwikkelen en medewerkers te trainen om deze aantallen omlaag te brengen.

Cleanrooms: deze ruimtes lijken heel schoon, maar in werkelijkheid slaan er heel veel – voor ons onzichtbare – deeltjes /stofjes neer: iets minder dan thuis, maar nog steeds veel én kleiner. Deze stofjes en deeltjes komen meestal van medewerkers en patiënten (we verliezen huidcellen, haardeeltjes en kledingvezeltjes) en van alles wat we mee naar binnen brengen, ondanks strakke werkinstructies en de verplichting tot het dragen van voorgeschreven kleding.

Weghalen micro-organismen en deeltjes

Veel micro-organismen zijn nuttig of zelfs smakelijk. Denk maar eens aan gist om brood mee te bakken of een blauwschimmel om lekkere dessertkazen mee te maken. Natuurlijk zijn er ook micro-organismen waar we ons zorgen om moeten maken. Het is heel belangrijk dat we in (medische) cleanrooms telkens weer de nieuwe laag deeltjes (gevallen stof met micro-organismen en deeltjes die voedsel voor bacteriën zijn) weghalen opdat er in die ruimtes weinig micro-organismen groeien en daarmee de kans op wondinfecties voor de patiënten klein blijft.

Een ‘cleanroom’ heeft dus (relatief) schone lucht, maar moet ook op de juiste wijze worden gereinigd en soms gedesinfecteerd. En daarom is het belangrijk dat onze medewerkers die cleanrooms reinigen deze specifieke training krijgen.