Nieuwsbericht

Asito en ICS maken schoon op treinstations

NS en ProRail willen aantrekkelijke en comfortabele stations voor de reizigers en andere gebruikers van stations. Een goed functionerend schoonmaakproces is hierin een belangrijk speerpunt. NS en ProRail zijn daarom via een aanbesteding op zoek gegaan naar samenwerkingspartners die hieraan op een goede manier kunnen bijdragen. Asito en ICS kwamen hierbij als beste partijen uit de bus. De startdatum van het nieuwe contract is 1 juli aanstaande.

Reizigersbeleving centraal

De reizigersbeleving op het gebied van schoon staat centraal in de samenwerking en is een belangrijk uitgangspunt in de selectie van partijen geweest. Een grote verandering in werkwijze ten opzichte van de huidige contracten is dat er niet meer op input (voorgeschreven handelingen), maar op output wordt gestuurd. Hierbij hangt wat, wanneer en hoe vaak wordt schoongemaakt af, van dat wat de perceptie van de reiziger positief beïnvloedt waarbij vakmanschap natuurlijk centraal blijft staan.

Hiervoor is een nieuw meetsysteem ontwikkeld. “We zijn er trots op dat we deze opdracht mogen gaan uitvoeren met elkaar en kijken uit naar een ondernemende samenwerking. We hebben er vertrouwen in dat deze manier van werken het voorbeeld voor het schoonmaakproces in de toekomst wordt en ten goede komt aan de reiziger en bezoeker van het station”, aldus Bart van der Sluijs (Algemeen directeur ICS Groep).

Stationsopleiding schoonmaak

Michel Lammerts, general manager Asito Transport: ‘Asito had de stations in de regio Amsterdam, West Brabant, omgeving Maastricht en een groot aantal stations in het Noorden al in onderhoud. Deze uitbreiding is een mooie waardering voor onze inspanningen om stationsreiniging de aandacht te geven die het verdient. Samen met NS Stations is afgelopen jaar een officiële opleiding voor het schoonmaken van stations ontwikkeld. Met deze nieuwe opleiding kunnen we nog beter inspelen op de wensen van de reiziger.’

Werkzaamheden

De werkzaamheden die Asito en ICS gaan uitvoeren, betreffen onder meer het dagelijkse schoonmaak van perrons, stationshallen, traversen en liften. Glasbewassing van abri’s, wachtruimten, winkels, het verwijderen van bekladding, herstelwerkzaamheden en de reiniging van (onbemenste) sanitaire voorzieningen.