Nieuwsbericht

Minder voedselverspilling dankzij samenwerking met Orbisk

Binnen ICS Groep ondernemen we met oog voor mens en milieu. Dit geldt voor alle onderdelen van onze organisatie, dus zeker ook voor onze cateringtak. Gezonde voeding en minder verspilling zijn belangrijke aandachtspunten binnen onze bedrijfsvoering.

In het voorjaar zijn we een samenwerking gestart met Orbisk. Sinds april brengen wij met behulp van deze partner de voedselverspilling voor de bedrijfscatering binnen GXO Nieuwegein in kaart. Voordat voedsel wordt weggegooid, wordt deze gescand door een slimme camera. Deze camera registreert het voedsel en verwerkt deze in een dashboard.

Inzicht in verspillingen

Op die manier kunnen wij precies zien welke producten worden weggegooid en in welke hoeveelheid. Dit geeft ons de mogelijkheid om hierop in te spelen en zo verspillingen te elimineren. Aanvullend ontvangen we wekelijks een verslag met het behaalde resultaat.

Motiverende aanpak

Het dashboard geeft niet alleen inzicht in het type en de hoeveelheid weggegooid voedsel, maar laat ook vooral zien hoeveel voedsel er is bespaard. Dit wordt doorvertaald in het aantal bespaarde maaltijden, de kostenbesparing én de vermindering van CO2-uitstoot.

Het resultaat

Sinds de start van de samenwerking hebben we al ruim 1.000 kilogram voedsel bespaard, wat gelijk is aan meer dan 2.220 maaltijden. Kortom, Orbisk biedt ons handvaten om verspillingen te elimineren en impact te maken. Samen maken we het verschil voor een betere toekomst. Samen elke dag beter!

Over Orbisk

Orbisk is een start-up met de missie om het wereldvoedselsysteem duurzamer te maken. Met een slimme technologische oplossing, die computer vision en andere vormen van Artificial Intelligence combineert, probeert het bedrijf een van de grootste uitdagingen van dit moment aan te pakken: voedselverspilling.

''Het vergde wat discipline van het team bij de start, maar nu willen we niet meer anders. Het moedigt het team aan om serieus na te blijven denken over verspillingen. Het zorgt zelfs voor een positieve competitie tussen de shifts. De samenwerking met Orbisk heeft niet alleen geleid tot een hogere bewustwording, maar ook tot een andere aanpak. Zo wordt eten aan het einde van de pauze uitsluitend nog op verzoek bereid en worden ‘restanten’ goedkoper geprijsd. We hebben hierdoor al een enorme slag kunnen slaan in het verminderen van de verspillingen. Als het aan ons ligt, gaan we het ook op andere locaties inzetten!''
Febe Schol
Business Unit Manager Catering