Nieuwsbericht

“Je wilt niet weten hoeveel bankpasjes, ID’s en sleutels we op zo’n festival vinden!”

Het festivalseizoen is weer volop aan de gang. Dat betekent dat ook de festivalterreinen schoongemaakt moeten worden. In gesprek met Jan Hurkmans, manager ICS Services.

Jan Hurkmans begon bij ICS als medewerker specialistisch vloerenonderhoud en opleveringschoonmaak. Tegenwoordig geeft hij ook leiding aan de medewerkers, die onder andere festivalterreinen opruimen en schoonhouden.

Het opruimen en schoonhouden met festivallocaties. Waar moet ik dan aan denken?

“Aan de grote meerdaagse muziekfestivals in de zomerperiode. Lakedance op Aquabest bijvoorbeeld, Mandala in Wanroij, Solar in Roermond, veel foodtruckfestivals door heel het land en aantal festivals in België. Maar ook indoor schoonmaak, zoals het Beursgebouw waar we al 25 jaar schoonmaken. Sinds 2018 verzorgen we ook het totaalplaatje voor de evenementen in popodium Effenaar.”

Het klinkt simpel: een festivalterrein schoonmaken. Dat vergt echter een enorme logistiek?

“Klopt. Ons werk kun je verdelen in daginzet en nachtinzet. We starten met de zogenaamde vooroplevering. Dit is het uitzetten van de rolcontainers en opruimen van zwerfafval na de opbouw. Het festivalterrein is dan schoon bij aanvang. Tijdens het festival zorgen we voor schone foodplaza’s en entree. Maar we houden ook het buitengebied schoon tot de sluiting. Aansluitend starten we in de nacht met het legen van alle kliko’s leeg, schoonmaken van de foodplaza’s, en het zwerfafval op in het buitengebied.  De buurt moet geen last hebben van rondslingerend vuil, dat door bezoekers wordt achtergelaten. Overdag is het een kwestie van bijhouden.”

Hoeveel schoonmakers zijn er op zo’n festival aan het werk?

“Neem als voorbeeld het dancefestival Lakedance op Aquabest, een festival dat zo’n 15.000 bezoekers trekt; daar werken we overdag met 8 schoonmakers en in de nachtelijke uren met 14. Maar we zijn niet alleen op de festivaldag zelf actief, ook tijdens de opbouw en afbouw zijn er mensen van ons om alles schoon te houden. Bij Lakedance zijn we tussen de drie en vijf dagen bezig.”

Het aantal schoonmakers valt mij mee op zo’n groot aantal bezoekers!

“In verhouding valt dat inderdaad wel mee. Maar er wordt ook veel werk gedaan door apparatuur, waarmee wij werken: zuigwagens, veegwagens, blaasmachines, een shovel. In combinatie met de juiste materialen kunnen we een juist aantal schoonmakers inzetten.”

Wat is je grootste uitdaging op zo’n festival?

“De weersomstandigheden! Dat is één van de dingen waar je geen invloed op hebt. Als een festivalterrein drassig is na een paar dagen regenval, dan heeft dat voor de schoonmaak grote consequenties. Hetzelfde geldt dat als je te maken hebt met bijvoorbeeld een hittegolf.”

Wat zijn de grootste veranderingen die je de afgelopen jaren hebt meegemaakt?

“Dat er op de festivals veel meer aandacht is gekomen voor duurzaamheid. Daar zijn wij in samenwerking met de organisaties heel bewust mee bezig. Minder plastic, meer karton. De plastic drinkbeker heeft op veel plekken plaatsgemaakt voor de statiegeld-beker van hard plastic. Die zul je minder snel zomaar ergens op de grond gooien! Veel plastic kliko’s zijn al vervangen door kartonnen afvalbakken.”

Wat is het grootste probleem dat je nog moet tackelen?

“Voldoende gemotiveerd personeel krijgen. Dat is een lastige zaak. Het gaat vaak om weekendwerk en nachtwerk, dat zijn niet de meest populaire tijden. Het is voor mij altijd weer een enorme klus om de planning goed ingevuld te krijgen. Het lijkt wel mooi, als schoonmaker werken op een festival, maar zelf een glaasje drinken is streng verboden. En alles wat gevonden wordt, moet ingeleverd worden. Je wilt niet weten hoeveel bankpasjes, ID’s en sleutels we op zo’n festival vinden.