Wat komt er tijdens carnaval allemaal extra om de hoek kijken voor de schoonmaak op het centraal station in Eindhoven? Voorwerker Tim Fredriks neemt ons mee.

Inschrijven voor nieuwsbrief

Carnaval op Eindhoven Centraal

Tim is als Voorwerker op station Eindhoven Centraal verantwoordelijk voor de schoonmaakwerkzaamheden. Ook tijdens carnaval. Op zaterdagochtend begint hij om 5.00 uur met zijn dienst. Tim: “Het station ligt er stil en verlaten bij. Sporen van het feestgedruis de avond ervoor zijn hier en daar nog zichtbaar. Je hebt je goed staande gehouden tijdens de aftrap van carnaval in Lampegat.”

3 uurkes vurraf

Zijn dienst van 5:00 tot 11:30 uur staat vooral in teken van de rommel opruimen van 3 uurkes vurraf en het klaarmaken van het station voor de Eindhovense optocht. Tim start met een controleronde: “Er ligt nauwelijks rommel op de grond. Mijn team heeft vrijdagavond heel hard doorgewerkt. Dit geeft mij de tijd om met de vloer aan de gang te gaan.” Het grootste gedeelte van zijn dienst besteedt hij aan het schrobben van de vloer. Daarna zijn de afvalbakken aan de beurt:  84 zakken vervangen, de afvalbakken schoonmaken en vuilnis afvoeren.

Voorbereidingen

“Als team weten we dat het tijdens carnaval drukker is dan normaal en komen daardoor nauwelijks toe aan het echte poetswerk. Daarom zorgen we als team ervoor dat we in de dagen voor carnaval de kwaliteit hoger ligt dan normaal. Zo kan het tijdens carnaval wat inzakken”, aldus Tim.

Tegen het einde van zijn dienst loopt Tim zijn laatste ronde, zodat zijn collega’s rustig van start kunnen gaan. Nou ja, rustig zal het niet zijn want een uur later begint de optocht. In een korte overdracht praat Tim zijn collega Jan bij over hoe zijn dienst is verlopen qua drukte, rommel en de drukte die hij verwacht. Tim: “De jongens zullen alleen maar bezig zijn met rommel weg vegen en zorgen dat de afvalbakken leeg zijn.”

Na de laatste succes wensen nemen de collega’s afscheid van elkaar en gaat Tim naar huis. “Ik ga nu zelf carnaval vieren en kijken bij de optocht in Lampegat. Alaaf Eindhoven Centraal.”

<< Terug naar nieuws