De wereld van ICS

Verbeter de wereld, begin bij jezelf

We komen het op heel veel plekken tegen: de verhuftering van de samenleving. Of noem het ‘geen verantwoordelijkheid nemen’ of ‘gebrek aan beschaving’. Zwerfafval in het park of langs de snelweg, vieze toiletten, lege blikjes en etensresten op het schoolplein, schoenafdrukken op muren en stoelen en banken. Om nog maar niet te spreken over vuilnisbakken met meer afval naast dan in de bak.

Kortom: zaken waar u als facilitaire dienstverlener, locatiemanager, directeur van een onderwijsinstelling of warehouse manager bijna dagelijks tegenaan loopt. Dit heeft grote gevolgen voor het schoonmaakwerk. Tel daarbij de ergernis op die wordt veroorzaakt en de extra kosten die dit met zich meebrengt.

De oplossing?

Een kant en klare oplossing heb ik niet voorhanden, maar ik ben er wel van overtuigd dat het stimuleren en belonen van ‘goed gedrag’ kan helpen. Ik zie het als een gezamenlijke verantwoordelijkheid om niet de andere kant op te kijken, maar mensen aan te spreken op ongewenst gedrag. Dat is niet makkelijk, maar de uitspraak is niet voor niets: verbeter de wereld, begin bij jezelf!

Samenwerking is de sleutel

Bij ICS hebben we door ervaring geleerd dat een juiste samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer een eerste aanzet kan zijn voor gedragsverandering. Samen met de opdrachtgever zetten we praktische maatregelen in om gedrag te beïnvloeden, zoals posters met ogen in sanitaire ruimtes, voetstappen op de grond om de weg naar de afvalbak te wijzen en de inzet van een ludieke politiecontrole: Kiddy Ride Police Patrol. Maar ook door leerlingen te betrekken bij het ontwerpen van prullenbakken, het zichtbaar overdag schoonmaken en elkaar daadwerkelijk aanspreken op ongewenst gedrag.

Ik kan u verzekeren het geeft een goed gevoel om een positieve bijdrage te leveren aan een schone en gezonde leefomgeving.

 

Bart van der Sluijs
Algemeen directeur
ICS Groep b.v.