Nieuwsbericht

Nieuwe werkkleding voor alle stationsreinigers

Met ingang van 1 juli vorig jaar moesten stationsreinigers nieuwe veiligheidshesjes met reflecterende striping dragen. Reden voor de betrokken partijen om kritisch naar de huidige kleding te kijken. De nieuwe werkkleding zorgt ervoor dat de stationsreinigers enkel tijdens de coronacrisis nog een veiligheidshesje dragen, met daarop de tekst ‘Houd 1,5 meter afstand’. Daarna volstaat de nieuwe kleding. “Een belangrijke voorwaarde was de aanwezigheid van reflecterende striping. Waar dit voorheen op het hesje zat, hebben we het nu rechtstreeks op de kleding aangebracht. Daarnaast hebben we een professionaliseringsslag gemaakt in draagcomfort en uitstraling”, aldus vestigingsmanager Stationsreiniging Alex Alkemade van Asito.

Contractmanager Schoon Pim Willems benadrukt namens de NS het belang van goede schoonmaak. “Schoonmaak heeft een belangrijke rol op de stations en dat is alleen maar meer geworden sinds de uitbraak van de coronacrisis. Dan is het heel mooi om te constateren dat de medewerkers zich prettig voelen in de nieuwe kleding en er representatief uitzien. Hier kan met trots in gewerkt worden.”
Ook ProRail is enthousiast over de professionaliseringsslag. “Wij hebben altijd behoefte aan zogeheten visuele rust”, vertelt Contractmanager Pierre Eerkens. “Dat betekent dat reizigers die incidenteel reizen overal dezelfde materialen en middelen moeten aantreffen in het kader van herkenning. We willen eenheid creëren, rust uitstralen. En daarom is het prettig dat alle schoonmaakkrachten van Maastricht tot Den Helder dezelfde kleding dragen. Dit is een schot in de roos.”

Alkemade benadrukt dat de schoonmaakkrachten en hun leidinggevenden een belangrijke stem hadden in de keuze voor de nieuwe kleding. “Zowel Asito als ICS hebben twee ontwerpen ingediend. De leidinggevenden hebben vervolgens samen met de schoonmaakkrachten middels een app hun stem kunnen uitbrengen. Daarna heeft een groep medewerkers van Asito en ICS gezamenlijk het logo ontworpen dat op de rug van het shirt staat.”

Om de stationsreinigers met een trots gevoel over de perrons te laten lopen is gekozen voor een chique look, wat is terug te zien in de donkerblauwe kleur en het Dri-FIT materiaal. Manager Business Development Romy Waterman van ICS Groep: “De nieuwe kleding sluit beter aan bij de behoefte van de stationsreinigers en doet recht aan het belang van de schoonmaak. Doordat we zijn overgestapt van katoen op Dri-FIT trekt de nieuwe kleding bovendien minder vuil aan.”

De Dag van de Schoonmaker

Op de Dag van de Schoonmaker worden landelijk alle schoonmakers in het zonnetje gezet. De afgelopen maanden bleek eens te meer dat schoonmaak van cruciaal belang is, ook op de NS stations. Pim Willems van NS: “We zijn trots op onze schoonmakers die de stations schoonhouden en hebben daarom besloten om juist op de Dag van de Schoonmaker de nieuwe werkkleding te introduceren.”