De wereld van ICS

Een optimale beleving dankzij slimme geurconcepten

Reuk is het enige zintuig dat een directe invloed heeft op emoties en herinneringen. Een geur beïnvloedt maar liefst 75 procent van onze emoties. Door het ruiken van een aangename geur voel je je direct prettiger. Het ruiken van een onaangename geur draagt daarentegen direct bij aan een onaangename beleving. Er is daarnaast een sterk verband tussen geur en schoonbeleving. Daarom is het creëren van de juiste geurbeleving een belangrijk onderdeel van onze dienstverlening.

Binnen onze aanpak maken we onderscheid tussen drie soorten geurconcepten:

  • Geurverspreiding
  • Geurabsorbatie
  • Geurneutralisatie

Geurverspreiding

De meest voor de hand liggende manier om een ruimte te voorzien van een aangename geur is geurverspreiding. Wij gebruiken hiervoor geurdiffusers. Om ervoor te zorgen dat de geur goed door de ruimten verspreid wordt, plaatsen onze schoonmakers de diffusers op hun werkkar.

Toch is het toepassen van geurverspreiding niet altijd even gemakkelijk, want waar de ene persoon een geur lekker vindt ruiken, kan een ander persoon de geur juist helemaal niet aangenaam vinden. Om die reden richten we ons vaak op het absorberen en neutraliseren van geuren.

Geurabsorbatie

Openbare sanitaire ruimtes staan over het algemeen niet bekend als de meest frisse ruimten binnen een gebouw. Maar wat nou als je geen vieze geuren ervaart én het er ook nog eens leuk uitziet? In 2015 startten we met de toepassing van een speciale geurabsorberende folie. De nare lucht verdwijnt doordat het niet wordt gecamoufleerd, zoals luchtverfrissers dat doen, maar als het ware wordt opgezogen. Voor toiletruimten betekent dit dat de urinelucht binnen 24 uur met 80 procent wordt verminderd. Daarnaast kan het ook nog eens heel decoratief zijn. Het is namelijk mogelijk om de folie in full colour te laten bedrukken in ieder gewenst design. Het is daardoor niet alleen populair voor sanitaire ruimtes, maar ook voor gangen, kantines en andere ruimtes waar geur sterk aanwezig kan zijn.

Geurneutralisatie

Van geurneutralisatie is sprake wanneer er geen resterende geur waarneembaar is. Binnen het concept van geurneutralisatie worden geuren gemengd met bepaalde geurende, essentiële oliën. De neutraliserende oliën werken doordat het een dun laagje aanbrengt rond de geurmoneculen en deze op die manier ‘inpakt’.

Deze methode passen we op diverse locaties toe, waaronder bij NS Stations. Een goed voorbeeld is het station in Eindhoven. Enkele jaren geleden werd de nieuwe stationstunnel geopend. In de oude stationstunnel wordt overlast ervaren door de geur van de riolering. Deze maskeren we met geurneutralisatoren.

De juiste aanpak voor een optimale geurbeleving is sterk afhankelijk van de problematiek, de verschillende ruimtes en het gebruik ervan. Per locatie bepalen we – samen met de klant – welke toepassing het meest geschikt is.