De revolutie van de gunningscriteria
De wereld van ICS

De revolutie van de gunningscriteria

Data, de analyse ervan en het handelen naar de uitkomsten van de analyse. Een ‘hot topic’ in onze maatschappij. Zo ook bij schoonmaakbedrijf ICS Groep. Dagelijks verzamelen we een grote hoeveelheid aan data en gebruiken deze data ook. Al kan het altijd beter. Onlangs hebben we een snelle ‘huis-tuin-en-keuken’ analyse gemaakt van de gepubliceerde aanbestedingen met bijbehorende gunningscriteria van de afgelopen twee jaar. De uitkomst: implementatie, kwaliteitsborging, flexibiliteit, aansturing en begeleiding zijn veruit de meest voorkomende onderwerpen. Oh ja, en innovatie.

Gunningscriteria in de schoonmaak

En daarmee heb ik ons bruggetje te pakken. Met veel plezier schrijven we bij ICS in op tenders waarvan wij op voorhand denken dat de opdrachtgever bij ons gaat passen. We laten ook veel tenders schieten. Omdat we enerzijds geen tijd en capaciteit hebben. Maar in veel gevallen ook vanwege het feit dat we ‘niet enthousiast’ worden van de gunningscriteria.

Als schoonmaakbedrijf draait ICS al een aantal jaartjes mee in de wereld van aanbestedingen. Helaas zien we naar onze mening te weinig verandering in de uitvragen van opdrachtgevers en facilitaire adviesbureaus. Als we verder inzoomen, zien we zelfs over een periode langer dan acht jaar letterlijk dezelfde gunningcriteria terugkomen! Wij geloven er niet in dat de keuze voor een nieuwe schoonmaakdienstverlener wordt gebaseerd op basis van de wijze van kwaliteitsborging of de mate van flexibiliteit van een schoonmaakbedrijf. Koopt u een auto omdat er vier wielen aan zitten of een huis omdat er een dak op zit? Nee, dat is een gegeven.

Op zoek naar uitdaging!

Wat willen we zeggen of bereiken? ICS wordt als inschrijver graag uitgedaagd met prikkelende gunningcriteria en innovatieve bestekken. Maar ook de mogelijkheid om ons bedrijf tijdens de inkoopfase in persoon over te komen brengen aan u en uw medewerkers die dagelijks met schoonmaak te maken hebben. Een voorproefje:

  • Hoe gaan we als opdrachtnemer om met de samenwerking tussen facilitaire ketenpartners?
  • Beschrijf een oplossing voor de stankoverlast in de toiletten, uitgaande van een bepaald budget.
  • Beleg een interview met de toekomstige contactpersonen.

Waarom? Omdat u dan als opdrachtgever de juiste partij kunt kiezen voor de komende contractperiode.

Wij kijken uit naar onze interne brainstormsessies over hoe wij úw specifieke en organisatie gebonden uitdagingen omtrent schoonmaak gaan oplossen! Voor de rest mag u er standaard van uit gaan dat wij technische kwaliteit borgen met VSR-DKS metingen en dat we voldoende leiding inzetten om onze schoonmaakmedewerkers zich thuis te laten voelen bij ICS. En daarmee bij u als opdrachtgever!