De revolutie van de gunningscriteria
De wereld van ICS

Blog: ‘Met sterke mensen om je heen kom je ver’

Jan Hoestra (50) is nu één jaar Commercieel Directeur bij ICS in Eindhoven. Vanaf dag één kwam de Bredanaar, onder wiens vleugels de afdeling Sales valt, ‘in een redelijke snelkookpan’ terecht. Direct kreeg hij ‘een aantal acute dossiers’ op zijn bordje. Hoe kijkt het directielid terug op z’n allereerste ICS-jaar?

Schets dat eerste jaar eens, aan de hand van drie woorden.

‘Gas geven, je stempel willen zetten…’ Na een tijdje: ‘…Veel ontwikkelingen. Bijvoorbeeld op het gebied van offertes was er een verbeterslag mogelijk. Bouwen op een van de laatste en daarover een eigen sausje gieten; dat ligt misschien voor de hand. Maar daar heb ik niet voor gekozen. In plaats daarvan ben ik met een leeg vel papier begonnen, en ben ik in mijn eigen stijl de input van mijn nieuwe collega’s gaan uitschrijven. Ik zie veel mooie ontwikkelingen. Zoals de investering in softwareoplossing AFAS, dat zorgt voor meer efficiëntie en inzicht in processen. De stappen richting een nieuwe website. Operationele directeuren Noord en Zuid, een financieel directeur (Abdullah Sari, Stefano De Palma en Haico Klerks, red.) Vóór mij was er geen commercieel directeur. Een behoorlijke koerswijziging dus. Die ik natuurlijk van harte ondersteun.

Stel: je schuift aan tafel met jezelf, de Jan van een jaar geleden. Met de kennis van nu geef je Jan van december 2019 een advies. Wat zou je adviseren? 

‘Mezelf proberen te dwingen iets langzamer te gaan. Ik ben een draaimolen opgesprongen die ondertussen gewoon bleef doordraaien. Ik zou zeggen, als advies: laten we de draaimolen even stoppen. Om te kijken wat er allemaal op staat. Moeten er dingen bij, of dingen af? Hoe snél moet-ie draaien? Even een betere aanloop nemen. Ik kwam gelijk in een redelijke snelkookpan terecht. Maar ik snap ook waarom het zo ging; je stapt natuurlijk gewoon in een lopende business.’

Waar ben je het meest trots op?

‘Ik ben er trots op dat we met elkaar, ondanks alle hectiek en soms ook tegenslag – het is echt best een hectisch jaar geweest – gewoon door zijn gegaan en samen hebben gezorgd voor een mooie omzet. Zo zie je maar hoe ver je komt als je focus legt op mooie projecten en sterke mensen om je heen hebt om de klus te klaren. Ook met vakgebieden waarvoor niet alles zomaar klaarlag zijn we goed aan de slag gegaan. Daarop kunnen we voortbouwen. En dat we nieuwe klanten hebben mogen verwelkomen, bestaande klanten hebben behouden en hebben weten uit te breiden. Dat is uiteraard superfijn! Dat geeft mij natuurlijk de kick.’